Home Beelden blog Wilco Een potteriezondag - deel 1

Een potteriezondag - deel 1

door Wilco
Wilco
wilco has not set their biography yet
Gebruiker is momenteel offline
op mei 06 in Beeldenblog 0 reacties

Het was een koud weekend, ongeveer 10 graden. Na de 20 graden van een paar dagen terug, niet echt weer om te gaan wandelen. We besloten er een potteriezondag van te maken. Niet omdat we dat gepland hadden, maar ons oog viel op een aankondiging.

Dus reden we over de N271, de oude rijksweg Venlo- Nijmegen, naar Bergen aan de Maas om Potterie- Galerie De Tramhalte te bezoeken. We zijn het aparte gebouw de afgelopen 30 jaar vele malen voorbijgereden als we richting Maastricht reden of verder naar Luxemburg, maar we waren er nog nooit gestopt. Met de nieuwe snelweg naar Venlo, die alweer oud is, ligt het vroemmm buiten onze route.

De Tramhalte vierde feest, omdat het gebouw zo'n 100 jaar bestaat. Heel vroeger was het een halteplaats voor de tram van Nijmegen naar Venlo. Wie herinnert zich dat nog? De laatste 30 jaar is het een Pottery Galerie. Potteraar Geert Jacobs is er enkele jaren mee bezig geweest om het oude Tramstation in originele staat te herstellen. www.tramhalte.com

Ik ben zelf meer een beeldhouwer dan een kleier, dus ik ben geen echte keramiekfan. Misschien ook wel omdat keramiek vaak betekent: kopjes, vazen en schalen. Vorm en kleur zijn zo bekend dat het voor mijn gevoel ambacht is in plaats van kunst. Of misschien heb ik vroeger wel teveel van dat spul gezien, mijn 'ome Gijs' (Theunissen) was pottenbakker.

Toch is er de afgelopen 25 jaar veel veranderd in de keramiekwereld. Op het keramiekevent Keramisto in Plasmolen (derde weekend van september), wordt jaarlijks aangetoond dat keramiek ook kunst kan zijn.

In de Tramhalte vond ik veel bekend werk, zoals vazen, maar Geert Jacobs geeft er wel een eigen draai aan. Helaas mocht ik het meest recente werk niet fotograferen, maar hieronder wat oudere voorbeelden.

 

Een mooi werk op de gevel toont aan dat de er ook groot werk mogelijk is. En laat ik nu van groot houden!  

De Tramhalte maakt op aanvraag ook unica's. Ik heb het in de Galerie niet gezien, maar de foto van de website geplukt. Een bijzonder werk!

  

Vanwege het feest was er ook een gastexposant: Ilja Pronk –van der Post. www.rakuniek.nl
Zij maakt handgevormd Raku keramiek, waaronder dozen waarvan de deksels maar op één manier sluiten. De demonstratie met de houtgestookte oven op 1000-1100 graden maakte de Nederlandse buitentemperatuur van 10 graden draaglijk.

 

 

 Hieronder wat voorbeelden van de 'dozen'. De ronde trok me erg aan, maar helaas kon 'bruin het vandaag niet trekken'.  

 

 Grappig, de 'dozen' zijn niets anders dan zeer bekende vierkante vormen, maar door de aparte sluiting van de deksel en de kleuren zijn ze toch boeiend!

Na het bezoek aan de Tramhalte gingen we richting huis, met eerst nog een stop in Milsbeek bij Pottenbakkerij en Galerie De Olde Kruyk. Zie daarvoor 'Een potteriezondag - deel 2'.

 

 

 

 

Tags: Niet getagged

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft

Laat uw reactie achter

Gast dinsdag, 28 mei 2024